Kozmický prach 

L-carnitine


Všetko začína asi takto:

L-carnitine (L-karnitín, carnitine alebo jednoducho karnitín) hrá kľúčovú úlohu v metabolizme tukov. Je nenahraditeľný v procese spaľovania tukov, pričom prenáša tuk (mastné kyseliny) do mitochondrie na oxidáciu (využitie energie, spálenie, atď.), na zabezpečenie dôležitého zdroja energie. Počas menej intenzívnych aktivít ako chôdza, posedávanie a spánok je tuk hlavným zdrojom energie. Hlavne veľké molekuly tuku (mastné kyseliny s dlhým reťazcom) sú závislé na karnitíne, keďže sa nedostanú do mitochondrie bez pomoci karnitínu. Vlastne, schopnosť každej bunky spaľovať tuk závislá na karnitíne. Karnitín je preto veľmi dôležitý (nenahraditeľný) pri spaľovaní tuku, chudnutí a „rysovaní“. Všetky tieto informácie sú vedecky potvrdené a doložené množstvom výskumov.

Musím priznať, že doteraz je všetko v poriadku a je to pravda. Ako vám však už môžem prezradiť dopredu, práve podobné odstavce a údaje sú zneužívané alebo zle interpretované v najväčšom klamstve doplnkov, trvajúcom minimálne 15 rokov a stále bez viditeľného konca!

Ale začnime pekne po poriadku. L-karnitín bol objavený niekedy v roku 1905, technicky to nie je aminokyselina ale látka podobná vitamínom a je vytváraná aj v ľudskom tele z aminokyselín lyzínu a metionínu. L-karnitín nie je teda látka esenciálna, keďže je syntetizovaná vlastným telom, maximálne pre niektorých chorých ľudí.

Karnitín v strave nájdete v najväčších množstvách v červenom mäse (hovädzie, teľacie, atď.), pomenej v inýh živočíšnych výrobkoch ako mlieko, syr, rovnako aj hydina, pričom ovocie a zelenina obsahujú zanedbateľné množstvá.

Aby som už prešiel k veci, niektoré spoločnosti a výrobcovia doplnkov sa rozhodli použiť fakt, že karnitín prenáša tuk na spracovanie do mitochondrií ako podklad na to, že dodatočný karnitín, podávaný v strave túto schopnosť ešte zvýši. Nuž, poviem to narovinu, nie je to tak. Ešte raz? NIE JE TO TAK!

Rýchlo si osušte slzy sklamania, aby ste mohli čítať ďalej. Možno je to nešťastná správa pre všetkých zhadzovania-chtivých, ale jediné naviac, čo zhodíte pri kúpe karnitínu sú peniaze z vašej peňaženky. Prejdime si teraz nejaké výskumy na danú tému, aby ste konečne uvideli v praxi, že tu netáram len tak do vetra.

Najprv tu spomeniem základnú štúdiu. Istý pán Olli Heinonen z Univerzitnej nemocnice v Turku sa zaoberal vplyvom intenzívneho cvičenia na karnitín. Zistil to, že aj najťažším cvičením sa množstvo karnitínu v tele nedostane pod 98 %, pričom tých zvyšných 1-2 % je v najkratšej dobe nahradených. Prišiel teda k záveru, že keďže cvičenie nemá vplyv na pokles úrovne karnitínu, nie je potreba suplemnetáciu (teda užívanie doplnkov).

Dobre, teraz si môžete myslieť, že keď dávate dodatočný karnitín, že ho budete mať na úrovni cez 100 % a že to pomôže spaľovaniu tukov.
Vo výskume sa používa niečo ako RQ (R kvocient, respiračný kvocient) zisťovaný tak, že sa skúmanému pripevní hadica na ústa počas intenzívneho cvičenia a potom sa to celé vyhodnotí. RQ ukazuje, akým podielom sú použité sacharidy, tuky alebo bielkoviny na tvorbu energie. Ak by boli vplyvom karnitínu viac využívané tuky, čo nám prezentujú všetci výrobci, tak by to viedlo k zmene v RQ.

Prvá štúdia je z roku 1993, keď boli deviatim subjektom podávané 3 gramy karnitínu denne počas 7 dní. Na zmeny v RQ, srdcovom tepe, miere vnímaného zaťaženia (a iných krvných ukazovateľoch) sa použilo šlapanie na bicykli dlhom 20 minút pri intenzite 43 % VO2 max. Namerané výsledky neukazovali žiadny efekt podávaného karnitínu na niektorý z parametrov.

Rovnako, štúdia staršia, z roku 1987 skúmala 10 vytrénovaných atlétov pri behu a zároveň podávaní 500 mg karnitínu denne počas 4 týždňov. Výsledok? Žiadne demonštrovateľné zmeny vo VO2, tepe, RQ alebo pracovnej kapacite.

A takýchto štúdií je oveľa viac...

Bolo vykonaných aj niekoľko štúdií priamo s testovaním, či počas istého obdobia schudnú subjekty s príjmom karnitínu alebo bez. Samozrejme, žiadny rozdiel nebol zistený.

Ďalšou vecou, ktorú ešte propagujú výrobcovia karnitínu je vplyv na výkov (zvýšenie výkonu, teda), lepšie využitie kyseliny mliečnej atď.

Opäť, jedna zo štúdií za všetky. V roku 1994 istý pán Kasper testoval vplyv karnitínu na beh, pričom zapojil siedmych súťažiacich (mužských) bežcov na dlhšie trate. Bežci užívali 4 g karnitínu denne 2 týždne pred meraním. Kasper nezistil žiadne zlepšenie čo sa týka výkonu na 5 km dlhý beh, žiadnu zmenu v krvnom laktáte, a ani zmenu v srdcocom tepe.

Aby som to zhrnul do základných bodov a aby to každému už bolo raz a navždy jasné:

1) Intenzívne cvičenie nevedie k stratám karnitínu, ani nevedie k jeho zvýšenej potrebe (ako je to napríklad pri glutamíne).

2) Podávanie karnitínu nevedie k zlepšeniu spaľovania tuku alebo rýchlejšiemu alebo lepšiemu chudnutiu. Nie je žiadny teoretický základ na tieto tvrdenia a už vôbec nie klinický výskum.

3) Karnitín neprispieva k zlepšeniu využitia kyseliny mliečnej, čím by mohol znížiť jej úroveň v krvi.

4) Karnitín nezlepšuje spaľovanie tukov, ani neprispieva k „ochrane“ svalového glykogénu a nezlepšuje fyzický výkon.

Tieto údaje sú známe už celkom dlhú dobu, preto by ste sa mali spýtať, kto a prečo ešte stále presadzuje karnitín. Keď mi niekto povie, že mám použiť karnitín na spaľovanie tuku, tak hneď si dám pozor, pretože dotyčná osoba je buď v danej problematike nesčítaná, alebo tým chce dosiahnuť niečo iné (keď už klame o karnitíne, o čom inom ešte mi môže klamať?). Tak či tak, integrita danej osoby alebo organizácie je už pre mňa narušená.


P.


1. SUKALA, W.: L-Carnitine: Separating Fact from Fiction. Healthcare Reality Check (www.hcrc.org), júl 2002.
2. CRIBB, P.: The “Fat-burning” Supplement L-Carnitine. AST Sports Science (http://www.ast-ss.com/articles/article.asp?AID=69), 2000, júl 2002.



 

copyright © 2002 BIOMag
All rights reserved





27.11.2008 22:28 Najoblubenejsie hardcore jedlo?
27.11.2008 22:01 Peter Mlynarčík na WPC Worlds s famóznymi 330 kg
27.11.2008 21:37 WPC worlds 2008
27.11.2008 20:24 flakanie do konca roka
27.11.2008 19:48 burnflesh WPC WORLDS 2008