Denník anorektika 

Šaláty na XY spôsobov


Už v poradí druhý článok od našej “kuchárky” Sanny.

Andalúzsky šalát
Biely šlát
Kurací šalát
Miešaný šalát
Sójový šalát
Šalát s hrozienkami
Šalát z tuniaka
Šalát s čínskej kapusty

Andalúzský šalát (5 porcií)

500g zrelých rajčín
200g zelenej papriky
50g cibule
2,5-5 šálkov uvarenej ryže
1 olivového oleja
soľ, čierne korenie, ocot, petržlen

Rajčiny si prekrojíte na 1, papriku na 1 kolečká, cibulu na plátky. Uvarenú ryžu zamiešate s cesnakom, ktorý je pretlačený a zmiešaný so soľou, čiernym korením, na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou a podliaty trochu octom. Dobre premiešame a dochutíme olivovým olejom. Podávame chladený.


Biely šalát (4 porcie)

1-2 šalátové uhorky
1 veľký biely nízkotučný jogurt
kôpor a korenie Tcatciky (alebo ak ho nepoznáte, tak pretlačený cesnak)
soľ

Uhorky ošúpete, nastrúhate na jemné plátky a osolíte. Chvíľu necháte odstáť, kým sa voda z uhoriek (vďaka soli) nevylúči. Potom ich poriadne vyžmýchate – odstránite vodu pomocou čistých rúk, pridáte korenie. Medzitým, ako necháte soľ pôsobiť na uhorky, nakrájate kôpor na drobno, vmiešate do jogurtu, z ktorého ste trošku odobrali, aby sa vám pri vmiešavaní kôpru nerozlial. Dobre vmiešate kôpor do jogurtu, kôpru musí byť toľko, aby vymiešaný jogurt bol „silne bodkovaný“. Potom to vylejete na ochutené uhorky, dobre premiešate a nechate odstáť v chladničke.


Kurací šalát (2 porcie)

200g kuracie prsia
3 paradajky
2 papriky
1 šalátová uhorka
1 cibuľa
1 hlávkový šalát
(1 jablko)
soľ, citrón, olivový olej, sójová omáčka

Kuracie prsia nakrájame na pásiky, osolíme, pridáme trocha sójovej omáčky a zľahka orestujeme na troche oleja a necháme dusiť tak 10 min. Zatiaľ si umyjeme zeleninu
a na plátky nakrájame paradajky, papriky, uhorky a cibuľu. Šalátové listy nakrájame na drobno, natrháme na kúsky alebo necháme väčšie listy (kto ako má rád). Osolíme a pokvapkáme citrónom. Keď sú kuracie prsia hotové, pridáme ich na šalát. Tento šalát sa dá podávať s teplými kuracími prsiami, ale aj so studenými. Pre labužníkov odporúčam k hotovému šalátu pridať na plátky nakrájané jablko!!


Miešaný šalát (2 porcie)

1 hlávkový šalát
1 šalátová uhorka
3 paradajky
3 papriky
mladá mrkva alebo reďkovky (ak sezóna dovolí)
mladá alebo červená cibuľka
1 citróna
soľ
olivový olej

Zeleninu umyjete, šalat rukami – prstami jemne „natrháte“ , ostatné druhy zeleniny nakrájate na menšie kúsky (rajčiny na kocky, papriku na kolečká, cibuľu na plátky..)
Zeleninu zmiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme trošku olivového oleja (nemusíme pridať olej - hlavná je soľ a citrón)


Sójový šalát (2 porcie)

100g sójového mäsa
jogurtová zálievka*
1 väčšia cibuľa
1 dl octu
1 lyžica olivového leja
2 väčšie sterilizované uhorky,
soľ, čierne korenie, cukor, worchesterová omáčka

Jogurtová zálievka: 150g jogurtu
1 lyžica Dijonskej horčice
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice vinneho octu
1 rozmačkaný strúčik cesnaku
trochu mletého čierneho korenia
(nechať odležať v chlade až niekoľko dni ? ak sa dá)

Uvarené sójové kocky zmiešame v miske s cibuľou a uhorkami.Osolíme, okoreníme, osladíme (trochu), pridáme ocot, jogurtovú zálievku a olivový olej. Dochutíme worchestr.omáčkou a dobre zamiešame. Necháme odstáť v chladničke.


Šalát s hrozienkami (3 porcie)

1 hlávkový šalát
6 stredných rajčín
2 šalátové uhorky
5 dg hrozienok
ocot, cukor, soľ, olivový olej, worchesterová omáčka

Z hlávkového šalátu umyjeme listy, nakrájame alebo natrháme na drobné lístky, pridáme na kolečká nakrájané rajčiny, šalátové uhorky a hrsť umytých hrozienok. Zálievku si pripravíme z octu, cukru, soli, pár kvapiek olivového oleja a worchestr. omáčky. Tento šalát sa hodí aj ako príloha k toastom so šunkou.


Šalát z tuniaka

1 konzerva tuniaka vo vode
150 g bielehp jogurtu
1 lyžica kečupu
3 lyžice nadrobno nakrájanej pórovej vňate alebo vňate mladej cibuľky
soľ, čierne korenie, sladká paprika

Vylejeme vodu z konzervy , dáme tuniaka do vačšej misky, zmiešame s jogurtom, kečupom, korením a pórkom. Zmes dobre premiešame a necháme hodinku odstáť v chladničke. Podávame chladené, natreté na jednohubkách alebo tmavom chlebe, zdobíme čerstvými rajčinami alebo plátkami uhoriek.


Šalát z čínskej kapusty (3 porcie)

400 g čínskej kapusty
1 cibuľa
2 väčšie jablká
lyžica olivového oleja, lyžica octu
lyžica cukru, 1/2 malej lyžičky soli, 4 lyžice vody

Kapustu nakrájame na malé kúsky, ošúpeme jablká, zbavíme ich jadierok, nakrájame.
Pridáme nakrájanú cibuľu na kocky. Všetko spolu zmiešame, zalejeme zálievkou a necháme 20 min odležať.


Prajem vám dobrú chuť!

Sanny



 

copyright © 2002 BIOMag
All rights reserved





27.11.2008 22:28 Najoblubenejsie hardcore jedlo?
27.11.2008 22:01 Peter Mlynarčík na WPC Worlds s famóznymi 330 kg
27.11.2008 21:37 WPC worlds 2008
27.11.2008 20:24 flakanie do konca roka
27.11.2008 19:48 burnflesh WPC WORLDS 2008