Kozmický prach 

Generačné rozdiely


Ako už viete, nie každý srvátkový proteín je vyrábaný rovnako. Nasledovná tabuľka s popisom vám v tom už urobí raz a navždy jasno.

Proteín %
Tuk %
Laktóza %
1. generácia
Sladká srvátka
12 - 16
10 - 15
75+
2. generácia
Filtrovaná srvátka
34
6 - 12
50+
3. generácia
Ultrafiltrovaná srvátka
50 - 75
6 - 10
15 - 35+
4. generácia
Ultra- a mikrofiltrovaná srvátka
75 - 85
3 - 10
4 - 7
5. generácia
Srvátka získaná iónovou výmenou
90 - 95
1 - 2
0 - 2
6. generácia
Hydrolyzovaná srvátka I
80 - 88
1 - 4
2 - 5
7. generácia
Hydrolyzovaná srvátka II
83 - 89
1 - 3
2 - 4

1. generácia - Sladká srvátka

Sladká srvátka je nejako špeciálne neupravený, vysušený prášok získaný zo srvátky. Jeho názov je možno odvodiť z vysokého množstva laktózy, ktorý jej dodáva sladkastú chuť.

2. generácia - Filtrovaná srvátka

Rýchla filtrácia odstráni určité množstvo laktózy zo sladkej srvátky, čím sa zvýši podiel bielkovín na približne 34% (tento podiel je približne štandardizovaný, meno takto upravenej srvátky je potom WPC 34 alebo podobne).

3. generácia - Ultrafiltrovaná srvátka

Väčší rozsah filtrácie (alebo aj reverzná osmóza) odstráni ešte väčšie množstvo laktózy a určitú časť tuku. Aj menšie dávky tohto proteínu obsahujú veľké množstvo laktózy a tuku - príliš veľa na to, aby boli akceptovateľné.

4. generácia - Ultra- a mikrofiltrovaná srvátka

Ešte menšie póry umožňujú jemnejšiu filtráciu, čím sa odstráni ešte vňčšie množstvo laktózy, tuku a aj istá časť minerálov. Do tejto kategórie by sa ako špička dala zaradiť srvátka spracovaná metódou CFM, ktorá má podiel bielkovín nad 90%.

5. generácia - Srvátka získaná iónovou výmenou

Existujú dva spôsoby spracovania srvátky "iónovou výmenou" - starší odstraňuje zo srvátky aj istú časť bielkovín (imunoglubulíny), čím ju do istej miery znehodnocuje. Nový postup odstraňuje tento nedostatok a dostávate naozaj veľmi čistý proteín, dosahujúci (po korekcii na vlhkosť) až 98%.

6. generácia - Hydrolyzovaná srvátka I

Kyselina, alebo enzýmy, sú používané na zmenu molekulárnej hmotnosti (a teda dĺžky reťazcov) bielkovín, pričom akceptovateľnou metódou je iba enzymatická hydrolýza.

7. generácia - Hydrolyzovaná srvátka II

Špeciálne upravená srvátka, za použitia enzymatickej hydrolýzy, pričom je presne dodržiavaný určený profil dĺžky jednotlivých peptidov. Pomocou tejto metódu je možné do veľkej miery určiť výrobcovi ľubovoľné zloženie výsledného produktu v zmysle dĺžok reťazcov (peptidov). Takto spracovaná srvátka má najlepšie predpoklady na výrazne zlepšené udržiavanie dusíka.

Gigantický bielkovinový omyl

V polovici 60-tych rokov sa vedci dostali k zaujímavému obajvu - zistili, že ľudské telo dokáže obsorbovať (bez trávenia) krátke zväzky aminokyselín (500 - 14000 Daltonov = di- tri- a oligopeptidy). Tieto peptidy sú absorbované rýchlejšie a vo väčšom množstve ako voľné aminkyseliny, čoho výsledkom je lepší príjem a udržiavanie dusíka. Predstava vedcov, že telo musí rozložiť bielkoviny na aminokyseliny a že tieto sú najlepším zdrojom dusíka (potrebného aj na budovanie svalovej hmoty) sa pretavila v gigantický omyl (niektorí ľudia žijú v tomto omyle dodnes). Našťastie, väčšina vzdelaných dnes už pozná fakt, že peptidy sú nadradené svojimi vlastnosťami voči voľným aminokyselinám.

Na tomto mieste môžem už len poznamenať, že Evolution obsahuje až 50% bielkovín z hydrolyzovanej srvátky 7. generácie, s vysokým podielom krátkych peptidov.

Zapojte sa do diskusie k tomuto článku na FreeZone!


P.

Dan Duchaine: Whey Protein's Hidden Secrets. In: Muscle Media 2000, July 1995. Muscle Media 2000, Inc., Golden, USA, 1995. s. 26-30.



 

copyright © 2002 BIOMag
All rights reserved





27.11.2008 22:28 Najoblubenejsie hardcore jedlo?
27.11.2008 22:01 Peter Mlynarčík na WPC Worlds s famóznymi 330 kg
27.11.2008 21:37 WPC worlds 2008
27.11.2008 20:24 flakanie do konca roka
27.11.2008 19:48 burnflesh WPC WORLDS 2008