Tak sa mi zdá, že po rokoch chytila ľudí na Slovensku ďalšia veľká vlna priaznivcov
posilňovania, fitness a zdravého života. Keďže nie všetci majú ten čas si vyhľadať už napísané,
povedal som si, že prečo by sme niektoré užitočné veci nezhrnuli do niekoľkých článkov, aby to mali
aj noví návštevníci prehľadnejšie. Veľa vecí vysvetlených bežnou rečou, v kompaktnej forme.
Tento prvý článok bude o bežnom stravovaní, ktorému je častokrát pripisovaná
najväčšia dôležitosť (veď to možno niektorí poznáte, že strava je 80 % úspechu a podobne, k takýmto
pochybným kvantifikáciám sa ale nebudeme uchyľovať).
Je viac typov ľudí a pre tieto typy ľudí môže byť optimálna iná strava. Niekto lepšie
toleruje vyšší príjem sacharidov a má pri tomto príjme lepšie výsledky. Preto sa nedá celkom presne
očakávať nejaký všeobecný “naj” manuál pre každého stravovanie, avšak do veľkej miery môže byť
prínosom pre každého.
Tento článok je viac-menej inšpirovaný niekoľkými článkami J. Berardiho, ktorý sa
zameriava práve na výživu športovcov a jej vplyv na telesnú kompozíciu a fyzický výkon. Niektoré veci
po prečítaní pripadajú jasné, aj keď dovtedy bola prax úplne odlišná. Niektoré s ďalej spomínaných
vecí boli už naznačené v predchádzajúcich článkoch, alebo boli popísané a vydiskutované na Freezone
fóre.
Kombinácie jedál
Pre ľudí snažiacich sa maximalizovať podiel svalovej hmoty oproti tuku je najhorším
prípadom zvýšená hladina sacharidov, tukov a inzulínu v krvi zároveň. Aj keď na začiatku vedie
zvýšený inzulín k prenosu živín do svalových buniek, chronické zvýšenie jeho hladiny má za následok,
že svaly sa stávajú voči inzulínu „odolné“ a prestávajú prijímať živiny. Tukové tkanivo je na tom
ináč a neprestáva prijímať ponúkané živiny.
Inzulín ako taký však nie je zlý (má silné anabolické vlastnosti, keďže je zodpovedný
za prenos sacharidov a aminokyselín do svalových buniek, a tým aj za regeneráciu a rast svalov),
treba ho však mať pod kontrolou. Takže keď sa snažíte o zvýšenie hladiny inzulínu, mali by ste si byť
istí, že vaša krv obsahuje približne ideálne zloženie makronutrientov, aby to, čo priberáte, boli
svaly a nie tuk.
Preto sa treba vyvarovať nasledovných kombinácií:
1) Tuky a sacharidy
Tuky a sacharidy – to je typické zloženie jedál „západnej diéty“. Netreba sa potom
čudovať, keď v Amerike nájdete na ulici polovicu ľudí obéznych. Naviac, sacharidy a tuky majú spolu
silnejší efekt na zvýšenie inzulínu ako samotné tuky alebo sacharidy v tom istom množstve.
Je treba poznamenať, že pridaním tukov do sacharidového jedla sa dá znížiť jeho glykemický index.
Avšak glykemický index meria rýchlosť odozvy hladiny krvného cukru, ktorá nemusí byť rovnaká ako
inzulínová odozva. Takto sa stane, že máte veľa sacharidov, tukov a inzulínu v krvi, čo je, ako už
bolo napísané, nie celkom vhodné.
2) Vysoký podiel sacharidov
Keďže pečeň vie premeniť nadmerné množstvo sacharidov na tuky, jedlá s vysokým
obsahom sacharidov majú za následok podobný krvný profil, ako jedlá s kombináciou tuky-sacharidy.
Dosť bolo teda zlých kombinácií, poďme sa pozrieť na tie dobré:
1) Bielkoviny a sacharidy (s minimálnym obsahom tukov)
Podobne ako tuky a sacharidy, aj bielkoviny a sacharidy majú čo sa týka zvyšovania
hladiny inzulínu v krvi synergický efekt. V tomto prípade je však zvýšenie inzulínu želané –
sacharidy a aminokyseliny sa dostávajú do svalových buniek. Táto kombinácia je zvlášť vhodná po
tréningu. Môže sa však doporučiť aj párkrát počas dňa, hlavne ak sa snažíte niečo pribrať. Netreba to
však preháňať, keďže stále zvýšená hladina inzulínu vedie k zníženej citlivosti na inzulín.
2) Bielkoviny a tuky (s minimálnym obsahom sacharidov)
Cieľom tejto kombinácie je poskytnúť svalom dostatok aminokyselín, ale zároveň
uvoľniť priestor pre lipolýzu. Keďže zvýšená hladina inzulínu zabraňuje rozkladu tukov, tieto jedlá
ju majú umožniť. Takže okrem dvoch až troch jedál z prvej kombinácie by sa mali konzumovať dve až tri
jedlá z tejto kombinácie.
Kombinácia troch jedál z kategórie bielkoviny-sacharidy a troch jedál z kategórie
bielkoviny-tuky je vhodná pre väčšinu ľudí, z hľadiska maximálneho prírastku svalovej hmoty a
minimálneho prírastku tukov.
Aj tu však existujú rozdiely medzi jednotlivcami. Hlavným meradlom pri stanovovaní
vhodného profilu jednotlivých makronutrientov je citlivosť na inzulín. Ak ste citliví na inzulín
(alebo senzitívni), stačí malé zvýšenie inzulínu a vaše bunky sú pripravené prijímať živiny z krvného
obehu. Pre ľudí, ktorí majú nízku inzulínovú citlivosť, treba naopak veľké zvýšenie inzulínu na
dosiahnutie rovnakého stavu. Keďže vysoká hladina inzulínu zabraňuje rozkladu tukov, malo by byť
našim cieľom stať sa citlivými na inzulín.
Pre inzulínovo citlivých ľudí je najlepší celkový pomer makronutrientov s vyšším
obsahom sacharidov (50% kalórií zo sacharidov, 35% bielkoviny, 15% tuky). Stredná citlivosť dobre
reaguje na vyvážený pomer živín (30% sacharidy, 40% bielkoviny, 30% tuky). A pre ľudí s nízkou
citlivosťou je to profil s vyšším obsahom bielkovín a tukov (15% sacharidy, 50% bielkoviny, 35%
tuky).
Načasovanie jedál
Načasovanie jednotlivých jedál hrá tiež veľkú úlohu pre dosahovaní želaných
výsledkov. Možno už aj laickým okom vieme odhadnúť, že kombináciu bielkovín a sacharidov by sme mali
konzumovať v čase po tréningu. Zlepšené využitie sacharidov trvá podľa tréningu aj 24 hodín, avšak
najintenzívnejšie je to v čase do 6 hodín po tréningu. Preto by mali spadať v tréningové dni jedlá so
sacharidmi do tohto obdobia.
Hneď po tréningu jeden potréningový nápoj, nasledovaný dvomi až tromi jedlami
(prípadne kombináciou nápojov a jedál) v časových odstupoch 1,5 až 2 hodiny. Ostatné jedlá počas dňa
by mali byť tvorené kombináciou bielkovín a zdravých tukov.
V netréningové dni je možné povedať, že citlivosť na inzulín počas dňa klesá, preto
je dobré zaraďovať sacharidovo-bielkovinové jedlá na doobedie a po obede jesť bielkoviny s tukmi.
Prax
Zjednodušenú teóriu máme za sebou. Predpokladám, že to nebolo až tak náročné, otázka
mnohých teraz možno je: “aké sacharidy, čo obsahuje sacharidy, čo tuky, aké tuky?” atď., atď.
Základný prvok je veľa zeleniny, trochu ovocia, dostatočný príjem bielkovín a zdravé
tuky.
Bielkoviny
- chudšie druhy mäsa – môže byť v podstate ľubovoľné bez veľmi prerastených kusov
- ryby
- vaječné bielky, v rozumnej miere celé vajcia
- netučné mliečne výrobky ako tvaroh, aj keď v obmedzenom množstve
- isté druhy zeleniny (fazuľa, šošovica)
- obmedzené množstvo syrov
- proteínové nápoje
Sacharidy
- celé ovsené (prípadne ražné) vločky
- cestoviny z tvrdej pšenice
- zelenina
- ovocie
- v menšej miere ryža
- v malom množstve celozrnný chlieb
Tuky
- rybí olej (kapsle s rybím olejom)
- ľanový olej
- olivový olej
- orechy, hlavne vlašské
Naopak, vyhýbajte sa tučným mäsám, nadmernému možstvu mliečnych tukov v podobe
plnotučného mlieka, veľkého množstva syrov. Zo sacharidov vylúčte jedlá s prídavkami rafinovaného
cukru a glukózového sirupu, ovocné šťavy, chlieb a pečivo.
Príklad jedálnička
Jedlo 1 – bielkoviny a tuky
praženica z dvoch celých vajec a troch bielkov
1/3 brokolice a plátky uhorky pokvapkané citrónom
trochu nastrúhaného syra
celé poliate ľanovým olejom
Jedlo 2 – bielkoviny a tuky
proteínový koktail s postupne sa vstrebávajúcimi bielkovinami
kapsle s rybím olejom
Jedlo 3 – bielkoviny a tuky
steak s grilovanou zeleninou, poliate olejom
čerstvá zelená zelenina
Jedlo 4 – bielkoviny a sacharidy
počas tréningu popíjať, prípadne pred tréningom vypiť bielkovinovo-sacharidový nápoj
Jedlo 5 – bielkoviny a sacharidy
hneď po tréningu vypiť potréningový nápoj
Jedlo 6 – bielkoviny a sacharidy
ovsené vločky s mliekom, kúsky ovocia
proteínový nápoj
Jedlo 7 – bielkoviny a sacharidy
kuracie prsia
anglická zelenina
kúsok ovocia
Jedlo 8 – bielkoviny a tuky
proteínový koktail s postupne sa vstrebávajúcimi bielkovinami
ľanový olej
Zapojte sa do diskusie k
tomuto článku na FreeZone!
P.